Nieuwe speeltuigen voor speelplein en scholen

Wie de afgelopen tijd langs het kerkplein van Borchtlombeek is gepasseerd heeft het ongetwijfeld gemerkt: het speelpleintje aan de kerk kreeg een grondige herinrichting!  Ook in de gemeentelijke basisscholen Triangel van Pamel en Strijtem werden nieuwe speeltuigen geïnstalleerd. Ondertussen werden deze drie vernieuwde speelplekken ingespeeld én goedgekeurd door de kinderen!

In de loop van 2018 organiseerde gemeentebestuur Roosdaal een aanbestedingsprocedure voor de heraanleg van het speeltuintje in Borchtlombeek, samen met de aankoop van nieuwe speeltuigen voor de scholen van Triangel Pamel en Strijtem.

Voor het speelpleintje te Borchtlombeek werd een budget van 18.000 euro voorzien, meerbepaald voor de aankoop en plaatsing van nieuwe speeltuigen en zitbanken, de opfrissing van het bestaande huisje en vernieuwing van de afsluiting aan de straatkant. Deze laatste twee werken moeten nog gebeuren maar worden op korte termijn gepland, alsook de plaatsing van een nieuwe vuilnisbak. De aankoop en plaatsing van de nieuwe speeltuigen in Borchtlombeek in duurzaam Robinia hardhout werd gegund aan de firma Kompan n.v., waarvan de Belgische afdeling gevestigd is in Oostrozebeke. Deze firma zorgde, samen met tuinaannemer Peter Coessens die de plaatsing deed, voor een volledig nieuwe look voor het speelpleintje, met een draaicarrousel, een glijbaan, een veerwip voor 4 kinderen, een duikelrek en diverse klim-, klauter- en evenwichtselementen, allemaal in Robinia hardhout. Ook in hetzelfde hout werden een krijtbord en twee nieuwe zitbanken voorzien. De keuze voor duurzaam hardhout was weloverwogen. Houten speeltoestellen creëren namelijk een natuurlijke speelomgeving en nodigen kinderen uit om met natuurlijke materialen en structuren in contact te komen. Er werd overwegend gewerkt met FSC-gecertificeerd hout dat niet behandeld is. Deze keuze in lijn met de natuur zorgt ervoor dat de ontbaste boomstammen van robiniahout in de loop van de tijd een fraai grijsachtig laagje krijgen en opgaan in de omgeving, een keuze die tevens zorgt voor een kleine vraag aan onderhoud. Bij de aanleg van het nieuwe speeltuintje werd rekening gehouden met de vraag van de inwoners om voldoende plaats te behouden voor sportactiviteiten, zoals Kubb. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van het nieuwe krijtbord.

De firma Kompan n.v. zorgde tevens voor een nieuw speeltuig in Triangel Pamel, waarvoor een budget van 20.000 euro werd vrijgemaakt. Het resultaat is een frisgroene dubbele speeltoren met klimelementen, een glijbaan, een brandweerstang, en geïntegreerde spelelementen voor de allerkleinsten. Bij dit ontwerp werd er bewust gekozen voor een ontwerp uit kunststof en staal en de ondergrond werd voorzien van rubberen matten om te zorgen voor voldoende valdemping. In Triangel Strijtem werd het budget van 20.000 euro besteed aan diverse speelelementen en een picknickbank, waardoor zowel voor de kleuterspeelplaats als de speelplaats van de lagere school nieuwe speelmogelijkheden gecreëerd werden. Deze opdracht werd uitgevoerd door de firma Idemax bvba / Speelplaatsmeubel. Er werd veel variatie aan speeltoestellen voorzien, zoals een boot, een speelhuisje voor kleuters, een speelhut, een zitdrone en evenwichts- en behendigheidsparcours met verschillende elementen. Verder werden er spelwanden en tafelspelen geïnstalleerd.

Oudervereniging

De herinrichting van het speelpleintje in Borchtlombeek kwam er op vraag van de oudervereniging van de Sint-Amandusschool, Scouts Sint-Paulus Borchtlombeek, vzw vpw Decenaat Lennik afdeling Sint-Amandus als beheerder van het Ontmoetingscentrum, OKRA Borchtlombeek, de naburige naschoolse opvang en natuurlijk de kinderen, ouders en grootouders van Borchtlombeek. Zij zorgden voor een goed onderbouwd dossier met de nodige input voor de keuze van nieuwe speeltuigen. De speelplaats van Triangel Strijtem was toe aan nieuwe speeltuigen en in Triangel Pamel was een aanvulling op de bestaande oudere speeltuigen meer dan welkom. Om een antwoord te kunnen bieden op deze vragen werd in de loop van vorig jaar een dossier opgestart door de vorige schepen van jeugd Herman Claeys, in samenwerking met de jeugddienst, en vervolgens opgevolgd door de nieuwe schepen bevoegd voor jeugd An Van den Spiegel.

Geef een reactie